Dezvoltarea intelectului copilului

Dezvoltarea intelectului copilului

Când se nasc, copiii au nevoie de părinți ca se le împlinească nevoile fiziologice de bază. Pe măsură ce cresc tot mai mult își asumă ei aceste nevoi. Să însemne acest lucru că treptat nu mai au nevoie de noi? În cadrul acestui nou articol, dorim să vă focalizăm atenția asupra faptului că sunteți la fel de important ca părinte pe tot parcursul vieţii! Poate nu mai trebuie să satisfaceți nevoi fiziologice de bază, dar cu siguranță trebuie să vă susțineți copilul în dezvoltarea intelectului său!

Iată ce afirma autorul cărţii Sufletul copilului vostru, tradusă de Adrian Tănăsescu-Vlas la Editura Sophia, (București, 2017 pp. 178-182):

„Dacă vreți să-l dezvoltați pe copil, mergeți cu el în excursii și la plimbare, adunați și examinați plante, scrieți și desenați. Când călătoriți căutați pe hartă țări și orașe, trasați itinerarii. Vreți să-l învățați să numere și să socotească? Mergeți la magazin și socotiți împreună cu copilul câte bomboane puteți să cumpărați de zece lei. Toate acestea trebuie să aibă loc în condițiile unui contact emoțional continuu și pozitiv – iar astfel, educația emoțională nu va fi ruptă de dezvoltarea intelectuală.[…] Nu este cazul ca părintele să o facă pe „învățătorul”; în schimb, trebuie neaparat să devină un partener de jocuri intelectuale al copilului.

Citește și: Copilul învață să gândească

Problema nu constă în aceea că dezvoltarea intelectuală substituie celei emoționale.

Ea apare atunci când părinții dau copilul la „activități”, după care se spală pe mâini considerând că și-au făcut datoria și practic îi răpesc un lucru de o importanță vitală: comunicarea cu oamenii care pentru el sunt cei mai importanți! Copilăria este pregătire pentru viață. Este ceva mult mai serios decât pregătirea pentru școală și pentru viitoarea muncă.

Pentru copilul dumneavoastră lumea este un univers complet necunoscut. Are nevoie vitală de un ghid care să-l însoțească pe tot traseul, explicându-i ceea ce nu înțelege. Acel ghid trebuie să fiți dumneavoastră, părintele lui. La grădiniță, pe telefon sau la televizor va afla informații, dar cum să le îmbine și să obțină cunoștințele de care are nevoie trebuie să învețe de la dumneavostră. Pe măsură ce veți explora împreună lumea, va învăța tot ceea ce trebuie să știe și își va dezvolta intelectul. Pregătiți-l dumneavoastră pentru viață, nu lăsați această misiune în seama altcuiva.

Vă dorim relații cât mai autentice în familie!

 

Ți-a plăcut ? Distribuie

Cauta dupa temă si cuvinte cheie

Ți-a plăcut ? Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Postari similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *