Cum să evitați divergențele când vă întoarceți înapoi acasă

Cum să evitați divergențele când vă întoarceți înapoi acasă

…Nu voi uita niciodată știrea despre prăbușirea navei spațiale Columbia la întoarcerea către Pământ și moartea celor 7 membri ai echipajului aflați la bord. Cauza prăbușirii a fost un scut atomic deteriorat al navei care o proteja de temperaturile ridicate pe care aceasta le întâmpina odată cu intrarea în atmosfera Pământului. Tragedia care s-a întâmplat în 2003 este o dovadă a curajului unor bărbați și femei care au îndrăznit cu adevărat în viață. Însă este și o reamintire pentru noi, cei care nu am „călătorit în spațiu”. Câteodată cea mai periculoasă misiune e să mergeți acasă și acolo să întâmpinați divergențe cu soții voștri.

Am auzit aceste lucruri de la cupluri care au trecut prin despărțiri din cauza unor călătorii de afaceri pe o perioadă scurtă de timp sau din cauza înrolării unuia dintre soți în armată.

Fie că soțul sau soția este înrolat/ă în armată, de multe ori pare că cei doi trec prin încercări fiind despărțiți unul de celălalt. Însă atunci când sunt din nou împreună, de multe ori această reunire nu este după cum și-au imaginat. Adică nu este neapărat o reîntoarcere la așa-numita „casă dulce casă”. Însă cum se poate ca această reunire mult așteptată să se sfârșească cu rănirea sentimentelor, frustrare și dezamăgire? Sunt convins că există 4 motive pentru care reunirea familiilor despărțite este atât de grea. Aici puteți găsi sfaturi pentru a înfrunta această situație.

Așteptări neexprimate

 Atât cel care pleacă, cât și cel care rămâne acasă, așteaptă să se reîntâlnească însă din motive diferite. Cel care a plecat simte că ar merita un fel de răsplătire pentru că a lucrat din greu și pentru că a fost cel care a adus bani în casă. Poate că la reîntoarcerea acasă așteaptă doar să se odihnească într-un fotoliu cu copiii în brațe. Însă soțul care a rămas acasă poate și-ar dori o pauză de la îngrijirea copiilor de unul singur. Poate ar vrea ca soțul care a plecat să pregătească cina copiilor. Apoi să spele vasele și să ducă gunoiul pentru a avea puțin timp de liniște și odihnă pentru el însuși.

Citește și: 5 cauze care pot provoca divorțul într-o căsnicie.

Ceea ce ar putea diminua divergențele dintre voi ar fi să clarificați amândoi ceea ce gândiți și ce vă doriți din momentul reîntâlnirii pe mai departe. Și mai apoi, aduceți-vă aminte că și soțul vostru are la fel ca și voi dorințe și nevoi. Dacă știți deja ce vă așteaptă în momentul în care vă reîntoarceți acasă, atunci ați câștigat o parte din luptă.

Roluri neclare

În cazul unei despărțiri, este foarte probabil că unul din cei doi soți a trebuit să își asume mai multe și diferite responsabilități. Ceea ce se întâmplă deseori pentru soțul care rămâne acasă. Redistribuirea acestor sarcini odată cu întoarcerea celuilalt soț acasă poate fi anevoioasă, dacă cei doi nu discută mai întâi. Spre exemplu, dacă mama a rămas acasă cu copiii, ei o recunosc doar pe ea ca fiind cea care ia decizii și stabilește regulile. Dacă tatăl revine acasă și vrea să stabilească alte reguli, atunci acest lucru poate crea confuzie în rândul copiilor. Trebuie să existe o redistribuire a rolurilor clară. Și în timp ce vă clarificați rolurile, amintiți-vă și că orice poziție ați avea formați mereu o singură echipă.

Conflictele nerezolvate

Într-un fel, chiar dacă despărțirea vă face să treceți prin anumite încercări, totuși în această perioadă nu intervin alte probleme noi. Însă cu siguranță, despărțirea va intensifica și amplifica problemele care există deja între voi. Dacă vă simțiți subapreciată, există mari șanse ca acele sentimente să iasă la suprafață. În special, atunci când soțul vostru se întoarce acasă, uitând de cine a rămas acasă și a „dus greul”. O metodă pentru a diminua aceste probleme ar fi să abordați chiar și lucrurile mici. Astfel, ele să nu aibă ocazia să macine înăuntrul unuia dintre soți, iar mai apoi să explodeze când ajungeți acasă.

Citește și: Învață să spui lucrurilor pe nume!

Nevoile neîmplinite

Dacă aceste nevoi nu au fost recunoscute pe parcursul timpului, poate nici nu v-ați dat seama de ce anume v-a privat despărțirea. Fizic și emoțional este imposibil ca anumite nevoi să fie împlinite în timpul unei despărțiri. Nu este rațional să vă doriți ca acestea să fie satisfăcute. Aceste nevoi doar trebuie să fie exprimate într-un mod calm și blând. Amintiți-vă că soțul vostru nu este un cititor de gânduri. Iar aceste nevoi ar trebui luate în considerare în funcție și de nevoile soțului vostru.

Care au fost experiențele voastre când v-ați reîntors acasă? Cum ați reușit să învățați să „aterizați” în siguranță? Împărtășiți experiențele voastre.

Ți-a plăcut ? Distribuie

Cauta dupa temă si cuvinte cheie

Ți-a plăcut ? Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Postari similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *