Control vs împuternicire asupra copiiilor tăi

Control vs imputernicire asupra copiiilor tăi

Atunci când copiii mei aveau respectiv vârstele de 7, 6 și 1 an, am descoperit noțiunea de  „Împuternicire din partea părinților”. Înainte de asta, credeam că a fi părinte înseamnă să îți educi copiii pentru a se comporta bine. Noua învățătură m-a impresionat și m-a schimbat și m-a învățat că fii mei vor sa se comporte cum trebuie. Idea sta în a îi responsabiliza, în loc să îi fac se comporte frumos. Ceea ce aveau nevoie era de fapt călăuzire pentru a alege ei înșiși înțelept. Să îmi învăț copiii că sunt capabil în a lua decizii bune și că au parte de încrederea mea, totodată stabilind anumite limite, i-a ajutat să devină oameni încrezători în ei înșiși și de succes. În prezent, fac alegeri sănătoase! Vă explic imediat cum se poate realiza aceasta:

Oferă-le copiilor tăi posibilitatea să facă alegeri

In loc de a le spune copiiilor tăi ce să facă, oferă-le mai multe soluții. De exemplu, atunci când copilul meu trebuie să facă curat în cameră, în loc de a-i cere să o facă, ca mai apoi să țip la el când nu o face, prefer să îi spun: „Ai vrea saă îți faci curat în cameră acum sau după prânz?”  Întotdeauna vor alege aceasta din urmă. În jurul prânzului, când știu că va fi înfometat, îi spun: „Este timpul ca tu să îți ordonezi camera”. Aceasta îmi aducea mereu numai lamentele si rezistență din partea fiului meu. În loc să țip și să mă enervez, îi răspund cu calm: „Poti să îți mănânci prânzul atunci când camera ta este curate.” Nu contează cum se comporta sau ce urmează: mă țin de cuvânt! Foamea învinge în cele din urmă!

Citește și: Pedepsirea corectă a copiilor

Controlul implică poruncă, contragere și forțează persoana să facă ceva anume. În loc să le spun copiiilor ce să facă,  le spun ce aș face eu în locul lor. Împuternicirea aduce consecințe fără dezamăgire, rușine sau pedeapsă. O poruncă dată copilului poate să placheze dezordinea prezentă și să ne facă să ne simțim puternici, dar pe termen lung nu aduce nimic bun cu sine. A disciplina cu o viziune de termen lung cere creativitate, constață și control de sine.

Ce să facem cu copilul care încearcă mereu să scape de teme?

” Mama, pot sa mă joc un joc video?” „Desigur, imediat după ce îți termini temele!”

Dezastrul se dezlănțuie de îndată!

„Zona aceasta din casă este zona distracției. Ceea ce faci tu acum nu este distractiv pentru noi restul. Vrei sa rămâi în camera această și să te simți bine alaturi de noi sau vrei să continui cu mârâielile?” Mârâielile continuă. „Vrei să mergi în camera ta sau vrei să te duc eu?” Mârâielile continuă. „Ok, bănuiesc atunci că îți dorești ca eu să te iau și să te duc.” Încearcă să rămâi calmă pe durata întregului proces și să îi duci (chiar să îi duci în brațe) până în camera lor. „Simte-te liber să te întorci atunci când redevii bine dispus”. Dacă se întorce și tot este supărăcios, începe de la capăt.

Citește și: 8 Pași în a deveni un model pentru fiica ta

La un moment dat, tot făcând asta, răspunsurile copilului vor fi diferite. Va înceta cearta, sau se va duce în camera sa, întoarcându-se după câteva secunde cu un zâmbet imes pe față și într-o dispoziție bună.

Adolescentul care doarme mereu până târziu.

Seara dinainte spune-i următoarele: „Hey, m-am decis că de mâine nu o să mă mai ocup eu de trezitul tău de dimineață pentru a ajunge la timp la școală, așa că ești liber să dormi cât de târziu vrei!” Îți va răspunde cu: „Poftim?! O să pierd autobuzul!” Răspunsul tău calm va fi: „Atunci bănuiesc că ai putea sa mă angajezi ca să te conduc la școală cu mașina.” Îți va spune: „Să te angajez? Ce înseamnă asta?!” Răspunde cu: „Timpul meu este prețios. Dacă ai nevoie de mine ca taxi, mă poți plăti pentru a ajunge la școală atunci când pierzi autobuzul.”

Lasă-l pe el să rezolve problema!

Toate aceste scenarii îi dau copilului posibilitatea de a rezolva problema în locul tău. Povara comportamentului lor apasă acum pe umerii lor. În loc ca tu și controlul tău să fiți problema, problema este alta. Atunci când un copil deține responsabilitatea de a rezolva o problemă în mod corect, o va face. Treaba ta este să rămâi calmă și să nu îl cicălești după ce te-ai angajat să nu intervii.

Spune-ne! Ce rezonanță are cuvântul împuternicire pentru tine ca și mamă?

Ți-a plăcut ? Distribuie

Cauta dupa temă si cuvinte cheie

Ți-a plăcut ? Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Postari similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *