9 lecții despre creșterea copiilor învățate.. în grădină

9 lecții despre creșterea copiilor învățate

Săptămâna aceasta, în timp ce curățam un strat de ardei, mă gândeam cât seamănă îngrijirea grădinii cu creșterea copiilor. Meditând la lucrul acesta, am găsit câteva învățaminte:

  1. Pune sămânță calitativă dacă vrei roade bogate;

nu poți obține rod îmbelșugat dacă nu ai o sămânță bună. Sămânța Cuvântului lui Dumnezeu, a faptelor bune, a smereniei și credinței puse în inima copiilor vor rodi, la vremea potrivită, în spic bogat.

  1. Doar pentru că un soi este de renume, nu este de ajuns pentru ca roadele plantei să fie bune.

De felul în care te îngrijești în fiecare etapă a creșterii, depinde rodul. Doar pentru că vii dintr-o familie bună nu-i o garanție că și copiii tăi vor fi asemenea. E nevoie de muncă constantă și calitativă pentru ca un copil să se transforme într-un adult sănătos din toate punctele de vedere.

  1. Smulge buruienile cât sunt mici.

Dacă prind rădăcini le vei scoate cu mult efort; va trebui să te apleci în genunghi, să tragi cu putere, iar palmele te vor durea. Chiar și așa, nu-i sigur că le vei scoate din rădăcină. La fel cu greșelile copiilor; dacă le corectezi cât sunt firave, nu te vei chinui când vor deveni prea mari. Altfel, e nevoie de multă rugăciune și jertfă pentru îndreptare.

  1. Cât este pământul moale curăță în jurul plantei 

Când se întărește, orice muncă va fi grea. Cât inima copilului este curată și plină de nevinovăție se poate modela ușor.

  1. Soiuri diferite de plante au nevoi diferite de îngrijire;

unele vor mai multă apă, altele mai mult soare, unora le place seceta, altele vor umbră. Doar un grădinar priceput se poate plia pe nevoile fiecarei plante. Așa sunt și copiii. Unii sunt mai sensibili, alții mai solicitanți, dar un părinte bun va umple „rezervorul” fiecărui copil, după nevoile lui.

  1. Cineva seamănă, altcineva culege roadele.

Tata socru a plantat mulți pomi fructiferi în grădina noastră; i-a îngrijit, i-a curățat, i-a stropit; eu culeg roadele anul acesta, peste ani o vor face nepoții. Dacă copiii mei vor ajunge oameni calitativi, familiile lor se vor bucura deplin de munca noastră de astăzi.

  1. Fiecare plantă are propriul ritm de creștere.

Fiecare copil trebuie lăsat să se dezvolte, fără grabă, fără grafice, fără comparații cu alți copii.

  1. Roadele bogate se obțin cu muncă grea, dăruire și multă dragoste.

Dacă nu muncești constant să îngrijești grădina, nu vei avea ce sa recoltezi. În creșterea copiilor, fiecare etapă are provocările ei. Nu mă aștept să fie vreodată ușor. Dar, ca orice lucru care aduce satisfacții în timp, educarea copiilor făcută cu dragoste, cu multă implicare și seriozitate, va avea rezultatele dorite.

  1. Fiecare etapă are frumusețea ei.

Bucură-te de fragila sămânță, de firavul răsad, de viguroasa plantă înflorită, de rodul bogat. Anotimpurile trec prea repede și în viața copiilor noștri; să vedem frumosul și drăgălășia fiecărei etape!

 

Cuibul Ancuței

Ți-a plăcut ? Distribuie

Cauta dupa temă si cuvinte cheie

Ți-a plăcut ? Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Postari similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *