4 SECRETE ALE MAMELOR DE ADOLESCENȚI

4 SECRETE ALE MAMELOR DE ADOLESCENTI

Există două feluri de mame pe lume: mame și mame de adolescenți. Ipoteza mea e valabilă și pentru tați.

Adolescența – cea mai furtunoasă perioadă din viață. Anii de liceu, nu doar cu „emoții la română”- vorba cântecului, își au izvorul susurilor și josurilor în perioada gimnazială. Ai trecut și tu pe acolo. Poate îți mai aduci aminte că inamicii publici numărul unu erau părinții, că cea mai stresantă treabă era să îți faci curat în cameră, că cele mai tragice momente erau erupțiile acneice, aproape invizibile, pe obrazul îmbujorat și că cel mai plăcut lucru era să nu faci nimic.

Dar acum ești tu mamă de adolescent. O lume cu totul nouă. Un univers marțian. Permite-mi să îți ofer câteva secrete, desigur din experiența mea de lectură. Și nu numai. Îți voi spune ceva și în urma analizei comportamentului soției mele, ea însăși mamă de pre-adolescentă.

Secretul nr. 1 – Poruncile sunt considerate pedepse, dar sfaturile sunt muzică pentru urechile lor.

Adolescenții au o fobie ontologică față de comenzi. Ei nu sunt nici frați sau surori de mănăstire care primesc ascultări de la stareț. Nu sunt nici soldați care primesc ordine de la comandant. Și nici telecomenzi inanimate. Între noi fie vorba, ar fi fantastic să știm pe ce butoane să apăsăm pentru a-i face să (re)acționeze în modul cel mai bun. După cum ne dorim noi. Desigur, plecând de la premisa că aspirațiile noastre pentru ei sunt cele mai bune. Dar pe acest secret nu îl dețin. Nu cunosc locul butonului secret. Dacă există, să mi-l comunicați și mie.

Citește și: 4 discuții pe care ar trebui să le aveți cu fiica voastră înainte de adolescență

Adolescenții funcționează cel mai bine atunci când sunt sfătuiți. Iar sfatul are în sine trei componente: explicații, ilustrații și aplicații. Așadar, explică de ce (da sau nu), ilustrează cum și aplică ce-ul. Doar după ce ai explicat și exemplificat spune-i copilului adolescent ce trebuie sau nu trebuie să facă. Tonul autoritar îl va obliga să facă ceva, dar vorba bună îl va convinge să dezvolte un obicei bun. De fapt, ceea ce semeseuri pentru familii grăbite vreau să îți spun e că trebuie să te perfecționezi în calitate de consilier.

Secretul nr. 2 – O mamă absentă produce monștri, dar o mamă prezentă sculptează supereroi.

 Acum nici prea prezentă. Doar Dumnezeu este arhiprezent. Tu nu. Oricum, îți sugerez să fii acolo pentru adolescentul tău. Fie că e băiat, fie că e fată, el/ea are nevoie de tine. Îi trebuie un umăr moale pe care să plângă. Pe umărul tatălui se poate rezema, pe al tău poate primi mângâierea feminină pe care doar mama o poate da. Pentru că o are.

Când mama lipsește din viața lui, el crește noduros, sălbatic, zăpăcit. Dar când e prezentă el este modelat armonios. Cu alte cuvinte va avea superdotările direct din fabrică. Din familie. Nu va trebui să le tuneze ulterior. Buna-cuviință, respectul, sensibilitatea, frumusețea sufletească, politețea, manierele, hărnicia, creativitatea sunt trăsături pe care, în special, mama le transferă copilului. Psihologii spun că dacă adolescenții și-au pierdut mama vor avea o stimă de sine mai scăzută și abilități de relaționare cu alți oameni mult diminuate. Dar mama nu trebuie să fie moartă ca să fie absentă. La fel de bine poate fi alcoolică sau, vorba americanului, workaholică, în traducere liberă – dependentă de muncă. Să știi, cariera ta principală este aceea de a fi o mamă de succes.

Secretul nr. 3 – Libertatea este o chestiune delicată: prea puțină conduce la frustrare, prea multă, la destrăbălare.

Trebuie dozată în mod corespunzător. Aici devin personal. Tocmai am întrebat-o pe Miriam, adolescenta mea, ce sfat ar da unei mame de adolescenți. (Când sunt în pană de idei, o mai întreb.) Mi-a răspuns astfel: „Lasă-i să experimenteze.” Adică, a continuat ea „să aibă libertate, dar nu totală.” Ei mai pot și greși, pentru că greșeala este cel mai bun pedagog. Important e să învețe din greșeli măcar ceva.

Știți cum sunt adolescenții? Ca niște iahturi care vor să se avânte în largul mării. Marea este simbol al vieții în literatură. Eminescu se întreabă: „Dintre sute de catarge care lasă malurile / câte oare le vor sparge vânturile, valurile?” Ei, nu ne dorim asta. Vrem ca ei să navigheze cu succes prin furtunile vieții. Dar să ajungă în largul existenței ca oameni maturi. Dar până acolo, ei trebuie să plutească printre apele stâncoase și periculoase ale adolescenței. Echipați corect, vor reuși. Experiența ta de mamă le poate fi un far strălucit în această călătorie

Citește și: 10 sfaturi utile în creșterea adolescenților

 Secretul nr. 4 – Îndrăgostirea vine și trece, dar dragostea adevărată se va maturiza la timpul ei.

Prin adolescență încep procesele intime. Trupurile lor sunt garnisite cu hormoni. Startul adevăratei cunoașteri de sine este acum. Așa că trebuie ajutați. Neinvaziv. Sensibil. Cu prudență. Cum știe numai mama. Sentimentele pe care le experimentează sunt contradictorii. Acum iubesc, acum urăsc. Doar ți-au declarat de atâtea ori.

Dacă ai legat o relație de prietenie cu adolescentul tău, atunci vei fi prima care vei afla de cine s-a îndrăgostit. Ți se va spovedi cu bucurie. Pentru că vei simți că e înțeles. Și vei avea șansa bunei sfătuiri. Așa nădăjduiesc. Că va fi bună. Nu cum mi se lăuda un tată de elev că mamă-sa l-a „educat” sexual, i-a arătat cum se folosește prezervativul. Auzi! Păi trebuia să îi arate cum NU se folosește. Cum abstinența e superior glorioasă avântării în pofte. Nu mă voi mira să aflu, cu tristețe, că și el își va părăsi soția precum a făcut-o tatăl emancipat.

Mame, vă mai spun doar atât. Bucurați-vă de adolescenții voștri. Și această perioadă va trece, chiar mai repede decât copilăria. Petreceți timp cu ei. Și legați o prietenie care să țină toată viața.

 

Gabriel Braic

Ți-a plăcut ? Distribuie

Cauta dupa temă si cuvinte cheie

Ți-a plăcut ? Distribuie

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Postari similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *